10 tips voor een succesvol contactverzoek

goed eerste berichtje datingsite

Het schrijven van het eerste berichtje via een datingsite is makkelijker gezegd dan gedaan. 'Hoe schrijf je nou dat eerste berichtje?', je wilt immers wel origineel overkomen, maar ook weer niet te blijmoedig. Dat is een punt waar vele mensen tegenaan lopen, dus het zou niet raar zijn als je daar nog een beetje onzeker over bent. Het eerste contactverzoek is belangrijk om direct een goede indruk te maken. Om je hierin goed op weg te helpen hebben experts alvast 10 goede tips voor jou op een rij gezet.

  • Wees persoonlijk: Laat in het eerste berichtje een stukje persoonlijke interesse zien. Beperk je bericht dus niet tot, 'Ik denk dat ik je wel leuk vind, laten we elkaar een keer ontmoeten!'. Maar voeg liever iets persoonlijks aan je bericht toe, je kunt op zijn of haar profiel altijd wel iets vinden. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat hij of zij van reizen houdt, en kun je aan de hand daarvan voorstellen om een keer wat te gaan drinken en wat leuke reisverhalen uit te wisselen.

  • Hou het kort: Volgens de experts en single coaches kunnen ellenlange berichten de ander juist afschrikken. Stuur daarom in het eerste contactverzoek niet direct jouw hele levensverhaal mee. Dit kan niet alleen saai en uitgesproken zijn, bovendien kan het voor de andere overkomen alsof je iemand bent die wel erg graag over zichzelf praat.

  • Verzin een leuke aanhef: 'Hallo onbekende man of vrouw!', of 'Beste cultuurliefhebber,'. Hiermee zet je al meteen een leuke (persoonlijke) toon. Contactverzoeken zonder aanhef worden namelijk minder gewaardeerd.

  • Het gebruik van jij of u: Dit kan soms lastig zijn, je wilt immers beleefd overkomen, maar niet te zakelijk. Enige tijd geleden deed datingsite Parship onderzoek naar deze stelling, zij vroegen vele mensen hoe zij het liefst aangesproken willen worden. Hieruit bleek dat de leeftijdsgrens tussen jij en U zo rond de 30 jaar ligt. Mocht je toch twijfels hebben, dan kun je bijvoorbeeld ook direct het thema aansnijden met: 'Hopelijk kom ik niet onbeleefd op je over doordat ik "je en jij" gebruik.'

  • Vertel iets nieuws over jezelf: Op je profiel hebben andere gebruikers al kunnen zien wat je hobby's zijn of wat voor werk je doet. Herhaal dus niet exact wat er op je profiel staat, maar geef de andere juist wat nieuwe (persoonlijke) informatie over jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld iets vertellen over je dromen en ambities. Daarnaast kun je wel wat meer vertellen over een van je hobby's.

  • Waarom je hem of haar kiest om te schrijven: 'Ik zag je staan tussen mijn matches en je profiel ziet er leuk uit, zullen we elkaar eens ontmoeten?' Met een bericht als deze geef je niet duidelijk aan waarom je geïnteresseerd bent. Gebruik daarom de informatie die je op zijn of haar profiel kan terugvinden. Is het bijvoorbeeld een sportief persoon, dan kun je zeggen dat je het leuk vindt dat hij of zij ook aan sport doet, of dat jij ook zo van reizen naar warme landen houd, of dat je ook een muziekliefhebber bent.

  • Stel voldoende vragen: Toon jouw interesse door vragen te stellen. Hierdoor maak je het voor de ander minder moeilijk om te antwoorden op je bericht. Stel, je ziet in het profiel staan dat iemand graag films kijkt, dan brengt een simpele vraag als 'Wat voor films kijk je het liest?' het gesprek beter op gang. Vervolgens moet je ook iets met die informatie doen. Als je bijvoorbeeld ook van de zelfde soort films houd, dan laat je jezelf van jouw beste kant zien.

  • Gebruik gewone spreektaal: Zorg er wel voor dat je netjes overkomt, maar wees tegelijk ook informeel. Maak zo nu en dan een 'praatje' alsof je ergens op een feestje bent. Praat over wat je in het nieuws is opgevallen of over iets bijzonders wat je die dag hebt meegemaakt. Hierdoor ontstaat er er eerder het beeld van een vriend, waardoor de ander zich meer op zijn of haar gemak zal voelen!

  • Accepteer elkaars anonimiteit in eerste aanleg: Het ontvangen van een contactverzoek vindt iedereen leuk en spannend. Toch zijn er veel mensen - vaak vrouwen - die het in het begin juist waarderen dat er nog een stukje anonimiteit is. Zodra je direct jouw telefoonnummer of e-mailadres zou geven, of de ander erom zou vragen, dan kan dit de ander afschrikken. Het is beter om elkaar de tijd te gunnen om wederzijds vertrouwen te winnen. Dit doe je door interesse te tonen in de berichten die je over en weer uitwisselt.

  • Toon een foto van jezelf Zodra je al een tijdje met elkaar in contact bent, wordt een foto meesturen of plaatsen zeker gewaardeerd. Maar zorg er dan wel voor dat je een enthousiaste foto uitkiest om hem of haar te laten zien. Dus geen saaie pasfoto of serieus portret, maar meer een leuke herinnering, of bijvoorbeeld een leuke vakantiefoto. Het belangrijkste is dat je op de foto lacht, want iedereen is mooier en aantrekkelijker als die lacht!